Bahan-bahan:
(**)1 ekor ikan kerapu / ikan bawal
(**)1/2 batang timun dibuang biji
(**)4 keping nenas dipotong panjang
(**)2 biji tomato
(**)3 biji bawang putih
(**)5 sudu makan cili kering / cili boh
(**)6 sudu makan sos tomato
(**)2 sudu sos ikan
(**)1/2 batang lobak merah
(**)2 bji bawang besar
(**)1 tangkai daun sup / daun ketumbar
Cara-cara:
(**)1. Goreng ikan hingga kering, kemudian tumiskan bawang putih hingga kekuningan.
(**)2. Masukkan pula cili, sos tomato, sos ikan, lobak merah, nenas, timun, bawang, air, gula,garam dan serbuk perasa secukupnya.
(**)3. Kemudian masukkan pula bawang besar dan kacau hingga rata.
(**)4. Biar sehingga masak, padam api dapur.
(**)5. Tuangkan kuah di atas ikan dan tabur daun sup dan daun ketumbar diatasnya. Hidangkan.
EmoticonEmoticon