Saturday 16 July 2016

BISKUT SARANG SEMUT RAPUH

Tags


Bahan:

(**)1 cawan gula halus
(**)1 cawan buttercup/mentega/planta
(**)3 sudu tepung gandum
(**)1 1/2 cawan tepung kastard ***Kalau ikut timbangan gram = (Campuran kedua-dua jenis tepung mesti menjadi 400gram apabila digabungkan. Maksudnya, apabila tepung gandum 50g, tepung kastard mesti 350g)
(**)1 biji kuning telur
(**)Esen vanila
(**)Mangkuk kertas. (adunan ini akan mendapat sehingga 100biji)
(**)Hiasan – Chocolate Rice atau Colored Rice yang berwarna-warni tu
(**)Pemarut keju

Cara:

(**)Langkah 1: Pukul gula dan buttercup/mentega/planta hingga kembang dalam 5-6 minit
(**)Langkah 2: Masukkan kuning telur dan esen vanila, gaul lagi.
(**)Langkah 3: Kemudian, masukkan pula tepung sedikit demi sedikit. Adunan akan berupa doh lembut.

(**)Anda boleh bahagikan doh kepada beberapa bahagian sebelum membulatkan ia untuk dimasukkan ke dalam plastik atau bekas dan disejukkan di dalam peti ais beberapa ketika supaya mudah untuk memarut kemudian.

(**)Jika tidak, anda juga bisa terus memarut, sebaik doh lembut yang telah siap diadun sebati seperti langkah nombor 3 di atas.

(**)Langkah 4: Parut adunan seperti gambar di atas.

(**)Langkah 5: Masukkan dalam paper cup dan hias dengan chocolate rice atau colored rice pilihan anda.

(**)Langkah 6: Bakar pada suhu 180°c selama 10 minit.

(**)Siap! Jangan lupa simpan biskut yang telah dibakar dan disejukkan ke dalam bekas kedap udara supaya ia kekal rapuh dan rangup okay?


EmoticonEmoticon