BAHAN-BAHAN :
(**)250 gm butter
(**)200 gm gula castor
(**)5 biji telur
(**)1 sudu kecil esen vanila
(**)6 sudu fresh milk
(**)210 gm tepung gandum -diayak
(**)1 sudu kecil serbuk penaik-diayak dgn tepung
(**)*Boleh masukkan sedikit pewarna coklat.
Cara Membuatnya:
(**)-Panaskan oven kepada suhu 180C .Pukul butter dan gula hingga sebati.Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan sambil dipukul sebati diantaranya.
(**)- Masukkan esen vanila dan dipukul hingga adunan sebati dan gebu. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit-sedikit berselang seli dengan susu , sambil dikaup balikkan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati.
(**)Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dilenserkan tadi dan dibakar selama 50 - 60 minit mengikut kepanasan oven masing-masing.
(**)Setelah kek masak,sejukkan seketika kemudian keluarkan dari acuan dan biar kek sejuk sepenuhnya.
EmoticonEmoticon