Thursday, 19 May 2016

Resepi Biskut White Truffle Sedap

Tags


Bahan A

(**)160gm mentega
(**)1/8 teh esen vanilla
(**)60gm gula aising
(**)secubit garam

Bahan B (diayak bersama)

(**)180gm tepung gandum
(**)10gm serbuk koko
(**)25gm tepung jagung
(**)15gm tepung kentang
(**)1 1/2 sudu besar susu tepung
(**)1/8 sudu teh serbuk penaik
(**)50gm kacang tanah (panggang dan dikisar halus)

Bahan C

(**)90 biji kacang - panggang (utk dimasuk ke dlm doh)

Hiasan : Coklat masakan putih, coklat rice berwarna, dan cwn kertas.

Cara-cara:

(**)1. Pukul bahan-bahan A sehingga ringan dan berkrim.
(**)2. Masukkan bahan B dan uli menjadi doh yang lembut.
(**)3. Ambil sebiji kacang yg telah dipanggang dan salut dgn doh menjadi bulat membujur.
(**)4. Susun didlm loyang pembakar dan bakar pd suhu 150c selama 15 minit.
(**)5. Sejukkan. celupkan biskut ke dalam coklat masakan dan masukkan ke dalam cwn kertas, taburkan coklat rice utk hiasan.


EmoticonEmoticon