Tuesday, 17 May 2016

Resepi Biskut Sampan

Tags


Bahan-bahan

(**)125 gram mentega
(**)75 gram gula halus
(**)2 biji kuning telur
(**)200 gram tepung gandum ( saya guna tepung rose)1 sudu teh esen vanilla


Inti:

(**)1/2 cawan kismis hitam @ campuran buah kering
(**)1 cawan kelapa kering
(**)10 biji ceri merah-potong kecil
(**)10 biji ceri hijau-potong kecil1/2 cawan susu pekat


Cara

(**)Satukan mentega dan gula,pukul hingga kembang. kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Gaul tepung sedikit demi sedikit.
(**)Untuk inti, gaul semua bahan-bahan kecuali ceri.
(**)Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan sampan. Tekan dengan jari.Kemudian masukkan inti.Letakkan ceri merah dan ceri hijau ke atasnya dan bakar hingga masak.


EmoticonEmoticon