Thursday 14 April 2016

Resepi Wedges Dan Sos Keju Sedap Sangat-Sangat

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(*)2 biji kentang saiz besar | potong baji
(*)2 sudu teh serbuk lada hitam
(*)1 sudu teh serbuk cili
(*)1 biji putih telur | dipukul
(*)Tepung jagung secukupnya
(*)Sedikit garam dan serbuk lada hitam


CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1.    Bersihkan kentang dan potong baji tanpa dibuang kulit.
(*)2.    Rebus kentang dengan sedikit garam sehingga empuk.
(*)3.    Tos kentang dan biarkan sejuk sedikit.
(*)4.    Celupkan kentang dalam putih telur dan salut dengan tepung jagung.
(*)5.    Kemudian digoreng garing. Siap!



(Sos Keju)

BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(*)½ sudu besar tepung gandum
(*)¼ buku mentega
(*)1 ketul kiub ayam
(*)sedikit serbuk perasa dan serbuk lada hitam.
(*)6 keping keju atau 300gm keju parmesan
(*)250 mlm susu penuh krim
(*)Sedikit pewarna kuning


CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1.    Cairkan mentega dan masukkan susu serta tepung gandum. Kacau sehingga tiada lagi ketulan tepung.
(*)2.    Kemudian masukkan keju serta segala serbuk perasa bersama pewarna kuning.
(*)3.    Kacau lagi sehingga tekturnya menjadi halus. Siap!


EmoticonEmoticon