Bahan-Bahannya ialah:
(*)3 sudu madu
(*)¾ cawan susu segar
(*)250g creamcheese (saya guna Philadelhia)
(*)2 cawan digestive biscuits
(*)½ cawan heavy cream
(*)1 biji rollcake (apa-apa perisa)
(*)Strawberry/Chocolate syrup
(*)3 biji kiwi atau lain-lain buah – potong kecil
(*)Sedikit chocolate rice
(*)Canned whip cream (optional)
Cara Membuatnya ialah:
(*)1. Campur dan putar madu, susu, creamcheese dan heavycream sehingga lembut dan sebati. Ketepikan.
(*)2. Hancurkan digestive biscuits (nak guna biskut lain pun boleh tapi sebab digestive biscuits ni selalunya hancur dengan cantik & tak berdebu). Ketepikan.
(*)3. Potong rollcake nipis-nipis dan saiz kecil supaya senang nak susun.
(*)4. Sediakan bekas atau jar atau container kegemaran untuk susun semua bahan. Pertama sekali, asukkan rollcake yang dah dipotong kecil, susun dengan teratur.
(*)5. Kemudian tuangkan sedikit campuran creamcheese tadi, gunakan sudu.
(*)6. Masukkan pula strawberry syrup, lapisan tak perlu tebal, nipis sahaja. Masukkan campuran selapis lagi.
(*)7. Susun rollcake selapis. Masukkan campuran bahan tadi lagi. Tabur biskut yang dihancurkan.
(*)8. Masukkan campuran dan ulang proses sehingga habis. Boleh letakkan chocolate syrup untuk lapisan teratas.
(*)9. Letak whipped cream untuk hiasan, tabur choc rice dan susun buah-buahan di atasnya.
(*)10. Bila sudah siap, sejukkan sebentar di dalam peti sejuk. Hidangkan.
EmoticonEmoticon