Friday, 22 April 2016

Resepi Seafood Casserole Sedap

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(*)1 keping filet ikan
(*)30gm udang | dibuang kulit
(*)50gm bawang besar | dicincang
(*)30gm mentega
(*)30gm tepung gandum
(*)70gm krim putar
(*)10gm cuka epal
(*)50gm keju cheddar parut
(*)Garam secukup rasa
(*)Serbuk lada hitam secukupnya

CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1. Panaskan ketuhar pada suhu 180⁰selsius.

(*)2. Cairkan sedikit mentega dalam kuali menggunakan api sederhana panggang filet ikan sehingga warna keperangan.

(*)3. Kemudian panggang pula udang. Angkat dan ketepikan.

(*)4. Gunakan kuali yang sama. Tumiskan bawang besar, masukkan tepung dan krim putar. Kacau sebati hingga kuah pekat.

(*)5. Lengkapkan rasa dengan sedikit garam, serbuk lada hitam dan cuka epal.

(*)6. Masukkan filet ikan dan udang ke dalam casserole. Tuangkan sos di atasnya.

(*)7. Akhir sekali taburkan keju, titikkan mentega di atasnya dan bakar selama 15-25 minit.


EmoticonEmoticon