Thursday, 21 April 2016

Resepi Puding Trufle

Tags


BAHAN A:

(*)½ buku roti
(*)120gm gula
(*)300ml susu ideal
(*)300ml santan
(*)200gm kismis
(*)100gm mentega
(*)1 biji telur
(*)½ sudu teh garam
(*)2 sudu teh esen vanila

BAHAN KUAHNYA IALAH:

(*)1 tin susu ideal
(*)250ml air
(*)1 biji telur
(*)200gm gula
(*)2 sudu makan tepung
(*)jagung | dibancuh dengan
(*)sedikit air
(*)Secubit garam

CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1. Potong roti kecil dan campurkan dengan kesemua bahan A dan gaulkan hingga sebati.

(*)2. Tuangkan ke dalam bekas dan bakar hingga masak. Ketepikan.

(*)3. Untuk kuahnya, pukul telur dan gula hingga sebati.

(*)4. Kemudian masukkan susu bersama secawan air dan kacau hingga sebati dengan api sederhana.

(*)5. Apabila mendidih, masukkan tepung jagung, esen vanila dan juga secubit garam.

(*)6. Kacau sebati dan biarkan mendidih.

(*)7. Hidangkan roti yang telah siap dibakar dan tuangkan kuah ke atasnya sebelum dihidangkan.


EmoticonEmoticon