Friday, 22 April 2016

Resepi Puding Roti Kastard Menyelerakan

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(*)7-8 keping roti
(*)500ml susu segar
(*)4 sudu besar gula halus
(*)2 biji telur
(*)1 sudu teh esen vanila
(*)1 sudu teh serbuk kayu manis
(*)1 susu besar mentega | dicairkan
(*)3 sudu besar kismis
(*)5 sudu besar cip coklat

Sos Kastard:

(*)1 tin susu cair
(*)¼ cawan air
(*)2 sudu besar tepung kastard
(*)2 sudu besar gula

CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1.    Satukan semua bahan untuk membuat puding di dalam mangkuk. Potong kecil roti dan biarkan ia terendam dalam mangkuk tadi.

(*)2.    Masukkan separuh daripada kismis dan cip coklat ke dalam adunan tadi dan digaulkan sebati. Masukkan juga mentega yang telah dicairkan.

(*)3.    Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit mentega. Bolehlah ditaburan sedikit lagi kismis dan cip coklat ke atas adunan.

(*)4.    Bakar pada suhu 180°selsius selama 30 minit atau sehingga masak.

(*)5.    Untuk membuat sos kastard - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.


(*)(*)Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastard.


EmoticonEmoticon