Sunday 24 April 2016

Resepi Puding Buah-Buahan Berkastard

Tags


Bahan-Bahannya ialah:


Bahan untuk Puding –

(*)1 cawan tepung kastard
(*)4 cawan air
(*)1/2 cawan gula pasir (guna 3/4 cawan)


Bahan Untuk Kuah –

(*)1 tin susu cair
(*)1 tin besar mix fruits cocktail
(*)1 1/2 tin air masak
(*)4 sudu besar gula pasir
(*)1 sudu teh esen vanila (optional)


Cara Membuatnya ialah:


Buat Puding –

(*)1. Larutkan gula pasir bersama air dalam periuk dan kemudian masukkan tepung kastard.

(*)2. Masak di atas api yang sederhana dan kacau sehingga menjadi pekat dan berkilat.

(*)3. Tuang ke dalam bekas acuan atau pun loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu (supaya mudah untuk mengeluarkan puding itu nanti).

(*)4. Biarkan hingga sejuk sedikit kemudian simpan dalam peti sejuk.


Buat Kuah –

(*)1. Campurkan semua bahan kedalam periuk.

(*)2. Kacau sebentar dengan api yang kecil untuk melarutkan gula (tak perlu hingga mendidih).

(*)3. Tutup api dan setelah sejuk masukkan dalam peti sejuk. Hidangkan puding dalam keadaan sejuk.

+ Untuk menghidangkan, masukkan puding ke dalam mangkuk dan tuangkan kuahnya.


EmoticonEmoticon