BAHAN-BAHANNYA IALAH:
Bahan kering ialah:
(*)1 cawan bijiran bran
(*)1 cawan tepung serba guna
(*)1 cawan tepung gandum
(*)1 sudu kecil garam halus
(*)1 sudu kecil serbuk penaik
(*)½ sudu kecil baking soda
Bahan basah ialah:
(*)½ cawan yogurt
(*)1/3 gula perang
(*)1 buku mentega (telah dicairkan)
(*)1 cawan kismis (yang telah dikisar kering)
(*)2 cawan hirisan nanas
CARA MEMASAKNYA IALAH:
1. Bekas A - kering
(*)Hancurkan bijirin sehingga halus dan campurkan kesemuaan bahan kering kedalam satu bekas lalu gaulkan ia sehingga sebati.
2. Bekas B - basah
(*)Di bekas yang berasingan, gaulkan yogurt dan gula perang sehingga sebati lalu masukan madu ke dalamnya. Tuangkan mentega dan pukul sehingga adunan menjadi kembang. Masukan kisaran kismis dan pukul selama 10 – 15 saat.
(*)3. Kemudian, campurkan ke dua adunan (basah & kering) ke dalam satu bekas dan masukan telur.
(*)4. Gaul sehingga sebati dan masukan hirisan nanas di dalam adunan.
(*)5. Akhir sekali, sedia dan susunkan kertas cawan di atas tempat pembakar dan masukan adunan ke dalamnya.
(*)6. Bakar dengan suhu 200oC selama 18 – 25 minit.
EmoticonEmoticon