Wednesday, 20 April 2016

Resepi Mi Goreng Chow Mein Terbaik

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH :

(*)2 ketul dada ayam (di potong isinya)
(*)220g mi sanggul
(*)1 sudu soda berkarbonat
(*)4 sudu kicap pekat
(*)2 sudu tepung jagung
(*)2 sudu sos tiram
(*)¼ lada sulah
(*)1 sudu gula kaster
(*)1 sudu minyak bijan
(*)3 sudu minyak sayuran
(*)2 ulas bawang putih
(*)Beberapa keping sayur sawi
(*)Beberapa tangkai daun bawang (telah di potong)
(*)Sedikit taugeh


CARA PENYEDIAANNYA IALAH :

(*)1.    Rebus mi sanggul. Ketepikan.

(*)2.    Untuk memerap ayam, taburkan serbuk soda berkarbonat di dalam bekas dan gaul sehingga rata. Biarkan selama 10 minit lalu bilas ia dengan air bersih. Ambil satu mangkuk kosong dan mula campurkan 2 sudu kicap pekat, sos tiram, lada putih, gula dan minyak bijan.

(*)3.    Gorengkan ayam yang diperap tadi.

(*)4.    Kemudian, tumis bawang putih, sawi, daun bawang dan kacau selama 30 saat.

(*)5.    Setelah itu, masukan semula ayam dan mi yang telah di rebus ke dalam kuali  lalu campurkan sedikit kicap pekat dan gaul sehingga rata selama 30 saat.

(*)6.    untuk menghidang, taburkan taugeh yang telah dicelur di atas mi.


EmoticonEmoticon