Sunday 24 April 2016

Resepi Mee Udang Kuah Tomato

Tags


Bahan-Bahannya ialah:

(*)mee kuning secukupnya, cuci, celur 30 saat dan toskan
(*)300 gm udang sederhana besar
(*)3 biji kentang (250g) – rebus dan lecek
(*)3/4 cawan sos tomato
(*)2 sdb sos cili
(*)1 sdb sos tiram
(*)1 sdb gula perang
(*)2 ketul kiub ayam maggie @ 1 liter stok ayam
(*)1 1/2 sdb cili kisar
(*)garam secukup rasa
(*)5 biji telur
(*)2 pokok sawi putih, cuci dan kerat
(*)2 biji bawang besar*
(*)3 camca besar udang geragau, rendam 10 minit dan toskan *
(*)3 ulas bawang putih*
(*)1 hirisan nipis halia*

(bahan-bahan bertanda * dikisar halus)

Bahan Sampingan –

(*)Hirisan daun sup/daun bawang
(*)bawang goreng
(*)tauhu- digoreng dan dihiris
(*)Taugeh

Cara Memasaknya ialah:

(*)1. Panaskan minyak dalam periuk/kuali, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak.

(*)2. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili. Gaul rata, masak sekejap.

(*)3. Tuangkan air dan masukkan kiub ayam. Kacau rata dan biarkan mendidih. Tambah kentang lecek, tomato, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.

(*)4. Perlahankan api, pecahkan telur satu perlahan dan masak atas api kecil hingga telur masak dan timbul.

(*)5. Tambah udang dan sawi, masak untuk 2-3 minit lagi, rasa kuahnya dan jika okey boleh matikan api. Jika suka kuah cair, boleh tambahkan air.


Cara Menghidangnya ialah:

(*)1. Isi mee secukupnya dalam mangkuk, letakkan taugeh, tuang kuah bersama isinya dan juga sebiji telur.

(*)2. Hias dengan hirisan tauhu, bawang goreng, daun sup dan daun bawang. Hidangkan panas-panas.


EmoticonEmoticon