BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)800gm rebung madu
(*)3 batang serai | diketuk
(*)½ kg santan pekat
(*)Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN KISARNYA IALAH:
(*)4 ulas bawang merah
(*)20 biji cili padi
(*)2 inci kunyit hidup | ditumbuk halus
(*)50gm ikan bilis | dikopek
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Rendam rebung di dalam air bersih selama beberapa jam untuk mengurangkan rasa masam dan berbau. Kemudian tos.
(*)2. Didihkan santan bersama bahan-bahan yang telah ditumbuk terlebih dahulu. Masukkan pula serai bersama garam secukup rasa. Pastikan ia sentiasa dikacau.
(*)3. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan rebung dan tambahkan serbuk perasa.
(*)4. Biarkan ia mendidih seketika tetapi pastikan ia sentiasa dikacau agar pecah minyak.
(*)5. Tambahkan garam secukup rasa dan hidangkan.
EmoticonEmoticon