Tuesday, 19 April 2016

Resepi Masak Lemak Rebung Dengan Ikan Bilis

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(*)800gm rebung madu
(*)3 batang serai | diketuk
(*)½ kg santan pekat
(*)Garam secukup rasa


BAHAN-BAHAN KISARNYA IALAH:

(*)4 ulas bawang merah
(*)20 biji cili padi
(*)2 inci kunyit hidup | ditumbuk halus
(*)50gm ikan bilis | dikopek


CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1. Rendam rebung di dalam air bersih selama beberapa jam untuk mengurangkan rasa masam dan berbau. Kemudian tos.

(*)2. Didihkan santan bersama bahan-bahan yang telah ditumbuk terlebih dahulu. Masukkan pula serai bersama garam secukup rasa. Pastikan ia sentiasa dikacau.

(*)3. Apabila kuah sudah mendidih, masukkan rebung dan tambahkan serbuk perasa.

(*)4. Biarkan ia mendidih seketika tetapi pastikan ia sentiasa dikacau agar pecah minyak.

(*)5. Tambahkan garam secukup rasa dan hidangkan.


EmoticonEmoticon