Friday, 22 April 2016

Resepi Laksa Kuala Perlis Sedap

Tags


Bahan-Bahannya ialah:

(*)1kg laksa beras – di rebus dan toskan (Boleh guna laksa kering)
(*)1kg ikan kembung – di bersihkan
(*)1/2 kg ikan selayang – di bersihkan
(*)2 batang bunga kantan – di hiris
(*)5 tangkai daun kesum
(*)3-5 keping asam gelugur
(*)3 liter air
(*)garam secukup rasa

Bahan Kisar –

(*)250gm bawang besar
(*)150gm cili kering – kurangkan jika tak tahan pedas
(*)25gm belacan

Bahan Hiasan –

(*)8 biji telur – di rebus dan dibelah dua
(*)20gm cili padi – di potong
(*)5 tangkai daun selom – di hiris
(*)1 biji timun – di hiris halus

Cara Memasaknya ialah:

(*)1. Rebus ikan kembung dan selayang. Asingkan bahagian isi dan tulang ikan.

(*)2. Isi ikan dikisar dan dimasukkan kedalam periuk yang berisi air. Kemudian kisar tulang ikan sehingga hancur, tapis dan masukkan ke dalam periuk yang sama.

(*)3. Masukkan bahan kisar ke dalam rebusan ikan tadi.

(*)4. Masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum dan perasakan. Biarkan mendidih dan angkat.

(*)5. Masukkan laksa ke dalam mangkuk bersama bahan-bahan hiasan.


EmoticonEmoticon