Sunday 24 April 2016

Resepi Kari Ikan Tongkol

Tags


Bahan-Bahannya ialah:

(*)1 ekor ikan tongkol – bersihkan dan dipotong-potong
(*)5 biji bendi – dipotong pangkal dan hujung
(*)1 bji terung bulat – potong baji
(*)1 biji tomato – potong baji
(*)2 biji bawang merah – tumbuk
(*)1 ulas bawang putih – tumbuk
(*)1 cm halia – tumbuk
(*)2 sudu makan cili giling
(*)1 pkt kecil serbuk kari
(*)1/2 cawan air asam jawa
(*)1 cawan air
(*)2 cawan santan pekat
(*)minyak secukupnya
(*)gula dan garam secukup rasa
(*)sedikit daun kari

Cara Memasaknya ialah:

(*)1. Tumiskan bahan tumbuk. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing. Masukkan air asam jawa. Masukkan serbuk kari sekali. Tumis bahan-bahan sampai garing.

(*)2. Masukkan 1 cawan air dan 1 cawan santan. Masukkan juga terung dan bendi serta ikan tongkol. Masak sampai mendidih.

(*)3. Masukkan 1 cawan santan lagi. Perasakan juga dengan garam dan gula. Biarkan mendidih sekali lagi dan masukkan tomato sekejap. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.


EmoticonEmoticon