Friday, 15 April 2016

Resepi Bepang Kacang Kriuk Kriuk

Tags


Bahan-Bahannya ialah:

(*)300gm kacang tanah
(*)200gm bijan
(*)200gm gula pasir
(*)Air secukupnya
(*)Loyang kuih bentuk empat persegi

Cara Membuatnya ialah:

(*)1. Kacang tanah dan bijan digoreng tanpa minyak secara berasingan. Ketepikan.

(*)2. Masak gula pasir hingga menjadi karamel. Masukkan air dan dikacau dengan cepat. Ketepikan.

(*)3. Sapukan sedikit minyak masak di dalam loyang.

(*)4. Taburkan bijan hingga rata diikuti dengan kacang tanah. Kemudian tuangkan karamel hingga rata.

(*)5. Potong bepang ini bentuk empat segi ketika panas dan sejukkan.

Tip Penting :

(*)Potong ketika panas agar potongannya cantik dan tidak pecah.


EmoticonEmoticon