Bahan-bahannya ialah:
(*)4 ekor sotong (saiz sederhana besar)
(*)1 cawan kecil tepung gandum
(*)1/2 cawan kecil tepung jagung
(*)3 sudu besar tepung beras
(*)Garam secukup rasa (untuk gaul dengan sotong dan dalam tepung)
(*)Serbuk lada putih secukupnya
(*)Serbuk lada hitam secukupnya
(*)Serbuk kunyit secukupnya
(*)Sebiji telur dipukul sedikit
(*)Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya ialah :
(*)1. Siang sotong dan hiris kasar (toskan betul-betul), gaul dengan sedikit garam.
(*)2. Campurkan semua jenis tepung, garam, serbuk lada putih dan serbuk lada hitam.
(*)3. Ambil secukupnya campuran tepung campurkan dengan telur yang dipukul.
(*)4. Panaskan minyak.
(*)5. Gaulkan sotong dengan campuran tepung dan telur.
(*)6. Ambil sekeping-sekeping hirisan sotong dan salutkan dengan lebihan tepung yang tidak dicampur telur.
(*)7. Goreng dalam minyak yang sudah panas dengan api yang sederhana.
(*)8. Rujuk tip di bawah…
Tip penting :
(*)1. Jangan masukkan sotong dalam jumlah yang banyak dan bertindih-tindih.
(*)2. Pastikan sotong tenggelam dalam minyak. Pastikan minyak telah panas, kemudian sederhanakan api dapur.
(*)3. Balikkan sotong apabila bahagian atasnya telah garing.
(*)4. Angkat sotong yang telah masak/ garing dan toskan di atas penapis (jangan toskan di atas tisu dapur)
(*)5. Bila minyak sudah betul tos, barulah boleh letak di atas tisu dapur atau pinggan hidang.
EmoticonEmoticon