Wednesday, 16 March 2016

Resepi Satay Lilit Ala Bali

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

Bahan-bahan perapan:

(*)250gm isi ayam
(*)50gm minyak sapi
(*)1 ulas bawang putih | dicincang halus
(*)¼ biji bawang Bombay | dicincang halus
(*)2 biji cili kering | digunting kasar
(*)½ sudu makan bawang goreng | dihancurkan
(*)25gm kacang tanah | disangai dan dicincang halus
(*)½ susu teh kicap masin
(*)1 ½ sudu teh kicap manis
(*)1 sudu teh gula perang
(*)¼ sudu teh serbuk buah pala
(*)1 batang daun bawang | dihiris halus
(*)Sedikit garam dan serbuk perasa

Bahan-bahan sapu (pada sate):

(*)½ sudu teh kicap masin
(*)½ sudu makan mentega | dicairkan

CARA-CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1.    Satukan isi ayam, minyak sapi, bawng putih, bawang Bombay, cili kering dan bawang goreng dan digaul rata.

(*)2.    Masukkan kicap masin, kicap manis, garam, serbuk perasa, gula perang,serbuk buah pala, daun bawang, kacang tanah. Sebatikan.

(*)3.    Bentuk adunan dan letakkan pada batang serai.

(*)4.    Sapu bahan oles pada sate dan dibakar sehingga masak.


EmoticonEmoticon