Bahan-bahannya ialah:
(*)1 cawan terung pipit
(*)1 genggam ikan bilis kembung
(*)1 biji bawang besar (dihiris)
(*)2 ulas bawang putih (dihiris)
(*)4 – 5 biji cili hijau (dihiris)
(*)1/2 sudu teh pes asam jawa
(*)1 inci belacan (Larutkan dalam ½ cawan air)
(*)Garam secukup rasa
(*)Gula
(*)½ cawan air
Cara Memasaknya ialah:
(*)Cuci terung pipit dan kemudian rebus hingga lembut. Selepas itu, toskan.
(*)Ikan bilis kembung direndam hingga lembut, kemudian asingkan dari tulangnya. Ketepikan.
(*)Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan cili hijau hingga layu. Masuk belacan yang dilarutkan, kacau rata dan tambah ikan bilis kembung.
(*)Tuangkan air dan tambah terung pipit. Kacau dan biar mendidih perlahan.
(*)Tambahkan pes asam jawa, perasakan dengan garam secukupnya dan gula. Kacau dan biarkan hingga masak.
EmoticonEmoticon