BAHAN-BAHANNYA IALAH:-
BAHAN-BAHAN A:
[-]240gm biji sagu
[-]1250ml air
BAHAN-BAHAN B:
[-]750ml santan
[-]125gm gula pasir
[-]1 helai daun pandan
[-]½ sudu kecil garam
BAHAN-BAHAN C:
[-]1 keping gula Melaka
[-]250ml air
[-]1 helai daun pandan
CARA MEMASAKNYA IALAH:
1. [-]Ambil sebiji periuk. Didihkan air dan masak biji sagu yang telah dibersihkan dengan air mendidih sehingga warnanya bertukar jernih. Setelah itu, angkat dan cuci hingga hilang kanjinya.
2. [-]Masukkan sagu ke dalam acuan-acuan kecil dan sejukkan.
3. [-]Untuk adunan B, masak santan bersama sehelai daun pandan, garam dan gula di dalam periuk, hingga mendidih. Buang daun pandan, tapis dan sejukkan.
4. [-]Untuk adunan C, masak gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur. Buang daun pandang, tapi dan sejukkan.
5. [-]Untuk menghidang, keluarkan sagu dari acuan-acuan kecil dan letakkan ke dalam buah kelapa yang dibelah dua. Tuang adunan B diikuti adunan C.
EmoticonEmoticon