Bahan-bahannya ialah:
(*)5 gram serbuk jelly
(*)2 ½ cawan air
(*)200 ml susu sejat
(*)4 sudu gula pasir
(*)1 tin laici (kisar 1 1/2 ½ isinya)
(*)1 helai daun pandan
Cara memasanya ialahk:
(*)Masukkan gula dan sernuk jelly ke dalam periuk yang berisi air. Kacaukan sehingga serbuk jelly tadi larut.
(*)Selepas itu, masukkan semula daun pandan dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih. Matikan api.
(*)Masukkan susu cair dan isi laici yang dikisar tadi. Kacau dan tuang ke dalam bekas sesuai. Biarkan hingga hilang wap panas. Simpan dalam peti sejuk selama 2 hingga 3 jam.
(*)Hidangkan bersama hirisan laici yang lebih tadi. Jika anda inginkan puding anda berkuah, tuangkan air laici dalam tin tadi sebagai penambah rasa.
Info Extra!
Khasiat Laici yang anda tidak tahu
(*)Kaya dengan vitamin C dan mempunyai kandungan rendah lemak dan kolestrol.
(*)Mengandungi jumlah mineral yang sangat baik seperti kalium.
(*)Buah laici mampu mengekalkan kesihatan dan mengawal masalah berat badan.
(*)Potassium dalam laici membantu mengawal kadar jantung dan tekanan darah, dengan itu, ia menawarkan perlindungan terhadap penyakit jantung strok dan koronari.
(*)Kaya dengan tembaga yang penting untuk proses hemoglobin dimana ia bergabung dengan zat besi untuk menghasilkan sel darah merah yang sihat.
(*)Buah laici melindungi kulit daripada sinaran UV yang berbahaya.Dipercayai mengandungi oligonol yang berfungsi sebagai anti-oksida dan anti-selesema
(*)5 gram serbuk jelly
(*)2 ½ cawan air
(*)200 ml susu sejat
(*)4 sudu gula pasir
(*)1 tin laici (kisar 1 1/2 ½ isinya)
(*)1 helai daun pandan
Cara memasanya ialahk:
(*)Masukkan gula dan sernuk jelly ke dalam periuk yang berisi air. Kacaukan sehingga serbuk jelly tadi larut.
(*)Selepas itu, masukkan semula daun pandan dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih. Matikan api.
(*)Masukkan susu cair dan isi laici yang dikisar tadi. Kacau dan tuang ke dalam bekas sesuai. Biarkan hingga hilang wap panas. Simpan dalam peti sejuk selama 2 hingga 3 jam.
(*)Hidangkan bersama hirisan laici yang lebih tadi. Jika anda inginkan puding anda berkuah, tuangkan air laici dalam tin tadi sebagai penambah rasa.
Info Extra!
Khasiat Laici yang anda tidak tahu
(*)Kaya dengan vitamin C dan mempunyai kandungan rendah lemak dan kolestrol.
(*)Mengandungi jumlah mineral yang sangat baik seperti kalium.
(*)Buah laici mampu mengekalkan kesihatan dan mengawal masalah berat badan.
(*)Potassium dalam laici membantu mengawal kadar jantung dan tekanan darah, dengan itu, ia menawarkan perlindungan terhadap penyakit jantung strok dan koronari.
(*)Kaya dengan tembaga yang penting untuk proses hemoglobin dimana ia bergabung dengan zat besi untuk menghasilkan sel darah merah yang sihat.
(*)Buah laici melindungi kulit daripada sinaran UV yang berbahaya.Dipercayai mengandungi oligonol yang berfungsi sebagai anti-oksida dan anti-selesema
EmoticonEmoticon