Thursday, 17 March 2016

Resepi Piza Sosej Mini Sodap

Tags


BAHAN-BAHAN DOH ASAS IALAH:

(*)500g tepung high protein
(*)120g gula kastor
(*)5g bread improver
(*)15g tepung susu
(*)80g marjerin
(*)225g air sejuk/kiub ais
(*)12g yis
(*)7gm garam

CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1. Masukkan semua bahan di atas ke dalam mesin pengadun dan adun kering

(*)2. Ketika putar; masukkan yis, telur, air. Teruskan mangadun.

(*)3. Apabila sudah menjadi doh bulat, masukkan marjerin. Apabila doh sudah elastik dan tidak koyak ditarik, keluarkan ia. Bulatkan doh. Perap selama 2-3 jam dalam suhu bilik sehingga kembang.

(*)4.Kemudian, tumbuk-tumbuk doh untuk mengeluarkan angin, seterusnya timbang 50g setiap satu.

(*)5. Sedia untuk diadun menjadi aneka jenis roti.


PIZA SOSEJ MINI

BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(*)2 ketul doh seberat 50g

BAHAN-BAHAN (TOPPING) IALAH:

(*)2 potong sosej (belah dua)
(*)Mayones secukupnya
(*)Sos cili secukupnya
(*)Mixed vegetables (opsyen)

CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1. Leperkan doh (telah ditimbang seberat 50g setiap satu) dengan penggelek

(*)2. Letakkan di dalam loyang pembakar. Terlebih dahulu sapu marjerin dalam loyang. Biar doh kembang dahulu.

(*)3. Setelah doh kembang, ambil sosej dan belah dua.

(*)4. Letak sosej di atas adunan.

(*)5. Letakkan sedikit sos cili di atasnya, dalam gerakan zig-zag

(*)6. Kemudian, letakkan pula mayones.

(*)7. Taburkan mix vegetables (sekiranya guna)

(*)8. Bakar pada suhu 180 C selama 18 minit dan sedia dimakan.


EmoticonEmoticon