Bahan-Bahannya ialah:
///4 cawan beras
///1 batang serai – dititik
///3cm halia – hiris halus
///rempah ratus secukupnya – bunga lawang,kulit kayu manis,bunga cengkih
///1 sudu teh serbuk kunyit
///1 sudu teh garam / kiub / perasa pilihan
///500ml pati santan
Cara-cara Memasaknya ialah:
1. ///Didihkan air dalam periuk pengukus.
2. ///Masukkan minyak dan tumiskan rempah ratus hingga naik bau.
3. ///Masukkan santan bersama serai, halia, serbuk kunyit dan garam ke dalam kuali.
4. ///Masukkan beras dan kacau sekali-sekala sehingga beras kembang dan mengering.
5. ///Pindahkan beras dari kuali ke dalam periuk pengukus.
6. ///Kukus selama 15-20 minit atau sehingga nasi masak.
7. ///Sedia dihidang bersama lauk kegemaran masing-masing.
EmoticonEmoticon