BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)1 biji petola | kupas dan hiris
(*)4 ulas bawang merah | dihiris halus
(*)2 ulas bawang putih | dihiris halus
(*)1 sudu teh lada hitam | ditumbuk
(*)100gm bebola ikan | dibelah dua
(*)15gm suhun | direndam
(*)10gm fucuk| direndam
(*)1biji cili merah | dihiris
(*)1 biji cili hijau | dihiris
(*)500ml air
(*)Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Masukkan air ke dalam periuk, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih, lada hitam dan sayur petola.
(*)2. Rebus sehingga sayur petola agak lembut. Kemudian masukkan bebola ikan, fucuk dan suhun.
(*)3. Perasakan dengan garam dan masak sebentar. Matikan api dan bolehlahdiangkat.
(*)4. Tabur hirisan cili dan sedia dinikmati.
EmoticonEmoticon