Thursday 24 March 2016

Resepi Kuih Talam Suji Enak

Tags


Bahan-Bahannya ialah:

Lapisan Bawah –

(*)180 gm tepung suji
(*)250 ml (1/4 liter) santan pekat
(*)200 gm gula
(*)Secubit garam
(*)Sedikit pewarna kuning

Lapisan Atas  –

(*)250 ml (1/4 liter) santan
(*)2 sudu makan tepung kastard
(*)150 gm tepung gandum
(*)3 sudu makan gula
(*)240 gm gula merah


Cara Membuatnya ialah:

(*)1. Masukkan kesemua lapisan bawah ke dalam periuk dan kacau atas  api perlahan hingga menjadi pekat.

(*)2. Tuangkan ke dalam bekas acuan/loyang dan kukus selama 20 minit.

(*)3. Campurkan kesemua lapisan atas dan masak atas api kecil hingga menjadi pekat.

(*)4. Kemudian tuangkan adunan tadi di atas lapisan bawah yang telah dikukus tadi.

(*)5. Ratakan dan kukus selagi lagi selama 20 minit.

(*)6. Apabila masak, sejukkan dan potong.


EmoticonEmoticon