BAHAN-BAHANNYA IALAH:
BAHAN-BAHAN A (INTI):
(*)1 biji kelapa parut putih
(*)240gm gula
(*)Garam secukup rasa
(*)Perasa ros secukupnya
(*)Pewarna merah secukupnya
(*)Pewarna hijau secukupnya
BAHAN-BAHAN B (KULIT):
(*)240gm tepung pulut
(*)250ml air
(*)1 sudu teh garam halus
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Untuk membuat bahan inti, bahagikan adunan kepada dua warna. Satukan bahan mengikut warna tersebut dan gaul sebati.
(*)2. Kemudian sangai di atas api sederhana. Kacau sehingga kering. Ketepikan.
(*)3. Untuk bahan B, gaulkan kesemua bahan di dalam mangkuk adunan dan biarkan selama 30 minit.
(*)4. Setelah itu, panaskan kuali leper dengan api sederhana panas.
(*)5. Masukkan satu sudu makan adunan tepung ke dalam penapis dan ayak adunan menjadi bentuk bulat.
(*)6. Seterusnya sudu inti di tengahnya dan lipat menjadi bentuk empat segi. Biarkan seketika dan barulah diangkat.
(*)7. Akhir sekali, ulangi proses sehingga adunan habis.
(*)8. Sedia untuk dimakan.
EmoticonEmoticon