Friday, 25 March 2016

Resepi Kuih Bulan Indah Gebu

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(Kulit):

(*)300gm tepung berprotein rendah
(*)5 sudu besar madu
(*)3 sudu besar minyak kacang tanah
(*)1 sudu teh air
(*)I biji kuning telur | dicampurkan dengan ½ sudu teh kicap pekat

*Untuk inti, anda boleh memilih pelbagai perisa pes yang boleh dibeli di kedai bakeri.

CARA MEMASAKNYA IALAH:

(*)1.    Ayak tepung dan letakkan di atas pencanai. Kemudian satukan madu, minyak kacang tanah dan air.

(*)2.    Buat lubang di tengah tepung dan tuangkan campuran madu tadi. gaul dan bentukkan menjadi doh yang lembut. Jika melekat pada tanganm tambahkan sedikit tepung lagi.

(*)3.    Kemudian tutup doh dengan kain lembap dan biarkan selama 30 minit.

(*)4.    Selesai merehatkan doh, kepalkan doh menjadi bulat kecil. Kemudian isikan inti dalam doh.

(*)5.    Masukkan ke dalam acuan cetak.

(*)6.    Kemudian bolehlah dibakar dalam ketuhar yang dipanaskan dengan suhu 190°selsius selama 10 minit.

(*)7.    Keluarkan dan sapu permukaan kuih dengan bacuhan kuning telur dan kicap tadi. Masukkan semula dalam ketuhar dan dibakar selama 10 minit atau sehingga ia bertukar warna kuning keemasan.


EmoticonEmoticon

:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:o
:>)
(o)
:p
:-?
(p)
:-s
8-)
:-t
:-b
b-(
(y)
x-)
(h)