Bahan-Bahannya ialah:
(*)Sebungkus Tepung Pulut
(*)Secawan Tepung Gandum
(*)5 Helai Daun Pandan
(*)½ Sudu Teh Pewarna Hijau
(*)1 Sudu Garam
(*)Gula Melaka Secukupnya – potong dadu
(*)Sebiji Kelapa Muda (diparut – ambil bahagian putih sahaja)
(*)Sedikit garam – untuk gaul dengan kelapa parut
(*)Air Secukupnya
(*)Sedikit Kapur
Cara-Cara Membuatnya ialah:
(*)Campurkan ke semua tepung dengan air daun pandan,garam dan air kapur sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat melekat di tangan.
(*)Gentelkan adunan sebesar biji guli atau ibu jari dan leperkan.
(*)Kemudian isikan gula Melaka yang telah dipotong dadu ditengahtengahnya.
(*)Tutup adunan kemas-kemas dan gentel adunan dengan kedua tapak tangan supaya berbentuk bulat cantik.
(*)Sementara itu jerang air di dalam periuk. Masukkan daun pandan agar berbau wangi.
(*)Setelah itu masukkan bebola adunan kuih buah Melaka tadi ke dalam air yang mendidih.
(*)Bebola kuih buah Melaka itu akan timbul apabila sudah masak.
(*)Ceduk, angkat dan toskan dan terus masukkan pinggan kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam.
(*)golekkan di atas kelapa sehingga ianya betul betul bersalut.
(*)Sedia untuk dihidangkan.
EmoticonEmoticon