BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)1/2 kg tepung beras pulut
(*)Sedikit air
(*)½ sudu kecil minyak masak
(*)2-3 titik pewarna merah
(*)Secubit garam
(*)Sedikit daun pisang | dibersihkan
BAHAN INTINYA IALAH:
(*)200gm kacang tanah | ditumbuk
(*)10 sudu besar gula kasar
(*)*Dua bahan ini dicampur bersama
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Campurkan tepung beras pulut, garam, minyak masak dan pewarna merah. Kemudian masukkan air perlahan-lahan.
(*)2. Pastikan adunan menjadi lembut tetapi tidak melekit pada tangan.
(*)3. Bulatkan adunan menjadi bebola kecil dan kemudian masukkan inti.
(*)4. Letakkan kuih yang sudah dibentuk di atas daun pisang dan kukus selama 10-15 minit.
EmoticonEmoticon