Bahan-bahannya ialah:
(*)11/4 cawan tepung gandum protein sederhana
(*)2 sudu teh serbuk koko
(*)½ sudu teh serbuk baking powder
(*)½ sudu teh baking soda
(*)¼ sudu teh garam
(*)½ sudu teh esen vanilla
(*)¼ cawan butter (tanpa garam – unsalted butter)
(*)¾ cawam gula pasir
(*)¾ buttermilk
(*)1 biji telur
(*)Sedikit pewarna merah
Bahan Untuk Frosting Kek Cawan Red Velvet ialah:
(*)2 cawan gula halus
(*)4 oz cream chesse
(*)2 sudu makan butter (tanpa garam)
(*)1 sudu makan susu
(*)1 sudu teh esen vanilla
Cara Membuat Kek Cawan Red Velvet ialah:
(*)Panaskan oven pada suhu 200 darjah Celcius, siap sedia sarung kertas kek cawan.
(*)Campurkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder,baking soda dan garam dalam satu mangkuk.Sisihkan.
(*)Campur gula dan butter, kemudian masukkan telur dan esen vanilla, setelah itu pukul sampai rata.
(*)Ubah kecepatan mixer pada yang paling rendah, masukkan setengah campuran bahan kering (langkah nombor 2 tadi) dan masukkan juga setengah buttermilk. Pastikan ke semua bahan itu sudah bercampur rata.
(*)Kemudian barulahlah masukkan sebahagiannya lagi. Apabila sudah tercampur, kacau adunan dengan spatula dan sekali lagi pastikan kesemua bahan telah berbaur rata. Kemudian masukkan pewarna merah, dan pastikan warnanya benar-benar cantik dan menyerupai merah baldu.
(*)Kemudian sudukan adunan tersebut ke dalam cetakan muffin atau cawan kertas yang sudah siap tersedia itu tadi.
(*)Masukkan dalam oven, dan biarkan selama 18-22 minit. Cucuk dengan lidi atau pencungkil gigi di bahagian tengahnya untuk memastikan kek cawan red velvet anda ini benar-benar sudah masak. Angkat dan biarkan ia sejuk.
Cara membuat Frosting Kek Cawan Red Velvet ialah:
(*)Pukul semua bahan frosting dengan mixer sampai creamy dan kental. Kemudian masukkan ke frosting plastik ( plastik segitiga untuk menghias kek atau biskut)
(*)Hiaskan frosting di atas kek cawan mengikut selera anda, kemudian masukkan ke dalam peti sejuk kira-kira 10-15 minit agar frostingnya mendapat tekstur yang sempurna.
EmoticonEmoticon