Bahan-bahannya ialah:
(*)1 kg ikan kembung (jenis lain)
(*)4 sudu serbuk kunyit
(*)½ garam
(*)2 biji bawang merah
(*)2 ulas bawang putih
(*)1 cm halia
(*)1 biji bawang besar
(*)6 sudu besar kicap
(*)3 sudu sos tiram
(*)1 cawan air
(*)Sedikit lada hitam
cara memasaknya ialah:
(*)Bersihkan ikan dan kemudian digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan dan angkat toskan.
(*)Kisar semua bawang merah dan putih serta halia. Tumis bahan kisar ini sampai naik bau wangi. Masukkan pula bawang besar kacau dan biarkan layu sedikit
(*)Kemudian masukkan air, kicap, sos tiram dan lada hitam. Kacau dan biar sos mendidih, seterusnya masukkan ikan goreng tadi dan kacau sekejap dalam 3 -5 minit lagi dan bolehlah ditutup api dapur. Apabila sudah siap masak, hidangkan bersama nasi putih dan sayur goreng.
EmoticonEmoticon