Sunday, 20 March 2016

Resepi Ikan Masak Kicap The Besttt

Tags


Bahan-bahannya ialah:

(*)1 kg ikan kembung (jenis lain)

(*)4 sudu serbuk kunyit

(*)½ garam

(*)2 biji bawang merah

(*)2 ulas bawang putih

(*)1 cm halia

(*)1 biji bawang besar

(*)6 sudu besar kicap

(*)3 sudu sos tiram

(*)1 cawan air

(*)Sedikit lada hitam



cara memasaknya ialah:

(*)Bersihkan ikan dan kemudian digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan dan angkat toskan.

(*)Kisar semua bawang merah dan putih serta halia. Tumis bahan kisar ini sampai naik bau wangi. Masukkan pula bawang besar kacau dan biarkan layu sedikit

(*)Kemudian masukkan air, kicap, sos tiram dan lada hitam. Kacau dan biar sos mendidih, seterusnya masukkan ikan goreng tadi dan kacau sekejap dalam 3 -5 minit lagi dan bolehlah ditutup api dapur. Apabila sudah siap masak, hidangkan bersama nasi putih dan sayur goreng.


EmoticonEmoticon