Bahan-Bahannya ialah:-
(*)1400 gm tepung gandum tinggi protein(hard wheat)
(*)600 gm tepung gandung protein sederhana (medium wheat)
(*)30 gm instant yeast
(*)300 gm gula pasir
(*)300 gm margarine
(*)900 ml air sejuk
(*)200 gm telur
(*)60 gm susu tepung
(*)20 gm baking powder
(*)I sudu teh ‘bread imporver’
(*)I sudu teh esen vanilla
(*)25 gm garam halus
(*)Minyak untuk menggoreng secukupnya
Untuk Salutannya ialah:-
(*)400 gm ‘dark cooking chocolate’ (dicairkan dengan menggunakan teknik ‘double boiling’.
(*)200 gm ‘white cooking chocolate’ (dicairkan dengan menggunakan teknik ‘double boiling’)
Cara Membuatnya ialah:-
(*)Campurkan tepung gandum, ‘instant yeast’, susu tepung, gula pasir, ‘baking powder’, ‘bread improver’, esen vanilla dan garam. Gaul hingga rata
(*)Kemudian masukkan air sejuk, margarine dan putar dengan ‘mixer’ dengan dua kelajuan selama 12 minit atau sehingga adunan sebati dan kembang.
(*)Kemudian gunakan tangan, bulatkan adunan. Biarkan di tempat yang panas sedikit dan tutup selama 30 hingga 60 minit atau sehingga adunan tersebut menjadi kembang dua kali ganda.
(*)Kempiskan adunan tersebut dan terus mengulinya.
(*)Giling adunan dengan ketebalan 1 cm. Cetak dengan cetakan donat. Lakukan hingga adunan tersebut habis.
(*)Biarkan adunan yang sudah dibentuk itu selama 40 minit.
(*)Kemudian, panaskan minyak dan goreng adunan donat sehingga kekuningan dan masak.
(*)Angkat dan sejukkan.
(*)Kemudian siram donat dengan krim coklat tadi.
(*)Berikan motif garis dengan ‘white cooking chocolate’.
(*)Ok, dah siap dah boleh dihidangkan.
Tips penting:
(*)Kandungan air dalam tepung gandum tersebut adalah berbeza-beza. Jadi, tambahkan air sedikit demi sedikit. Hentikan penambahan air jika adunan menjadi terlalu lembik.
EmoticonEmoticon