BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)1kg daging | dipotong ketulan besar
(*)5 batang serai | dititik
(*)3 helai daun pandan | disimpul
(*)300gm bawang goreng
(*)200gm cili kisar
(*)Ketumbar biji secukupnya
(*)50ml kicap pekat
(*)100ml kicap manis
(*)100ml kicap masin
(*)Minyak untuk menggoreng dan menumis
BAHAN-BAHAN KISAR:
(*)15 biji bawang merah
(*)5 ulas bawang putih
(*)2.5cm halia
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Perap daging bersama kicap pekat, kicap manis dan kicap masin. Sebatikan.
(*)2. Kemudian panaskan minyak dan goreng sehingga garing. Ketepikan.
(*)3. Setelah itu, panaskan minyak dan tumis ketumbar biji bersama bahan kisar, serai dan daun pandan sehingga naik bau.
(*)4. Seterusnya masukkan cili kisar dan tumis sehingga naik bau dan garing.
(*)5. Masukkan pula daging goreng dan taburkan bawang goreng. Gaul sebati.
(*)6. Akhir sekali, masak dengan api perlahan sehingga kering dan berminyak.
EmoticonEmoticon