BAHAN-BAHANNYA IALAH:-
(*)250 gm tepung protein tinggi
(*)13 gm telur
(*)½ sudu teh garam
(*)25 gm gula kastor
(*)10 gm susu tepung
(*)5 gm yis kering
(*)20 gm mentega
(*)112 ml air sejuk ais
(*)113 gm pastry marjerin
(*)½ sudu teh pelembut roti
CARA MEMASAKNYA IALAH:-
(*)1. Masukkan tepung protein tinggi, telur, garam, gula kastor, susu tepung, yis, pelembut roti dan mentega ke dalam mangkuk besar. Gaul hingga sebati.
(*)2. Kemudian masukkan air ais sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh.
(*)3. Rehatkan doh seketika dan tutup menggunakan kain lembap selama 15 minit.
(*)4. Canai doh hingga nipis dan letakkan pastry marjerin di tengah-tengah. Lipat doh menjadi lipatan tiga.
(*)5. Canai doh sekali lagi sehingga nipis dan buat lipatan buku. Rehat selama 10 minit.
(*)6. Canai doh setebal 5mm dan potong doh menjadi segi tiga.
(*)7. Gulung doh hingga menjadi bentuk bulan sabit. Letakkan diatas dulang pembakar yang sudah digriskan dengan mentega. Biarkan hingga kembang dua kali ganda.
(*)8. Sapu putih telur dipermukaan doh. Bakar dalam ketuhar pada suhu 190’c selama 15 minit atau sehingga croissant menjadi kuning keemasan.
EmoticonEmoticon