Wednesday 9 March 2016

Resepi Bergedil Ikan Sodap

Tags


BAHAN-BAHANNYA IALAH:

(*)500gm filet ikan tanpa tulang | dipotong kiub
(*)60gm tepung gandum
(*)30gm daun ketumbar | dicincang halus
(*)4 batang daun bawang | dicincang halus
(*)1 biji telur
(*)2 sudu makan sos tiram
(*)2 sudu makan sos cili
(*)1 sudu makan sos ikan
(*)1 sudu makan gula perang
(*)Minyak untuk menggoreng


CARA MEMASAKBYA IALAH:

1. (*)Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pengisar makanan . Kisar sehingga sebati.
2. (*)Kemudian sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit.
3. (*)Seterusnya bentuk adunan menjadi bentuk bulat dan taburkan sedikit tepung gandum di atasnya.
4. (*)Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng bergedil ikan selama lapan minit atau kuning keemasan. Angkat dan tos.
5. (*)Sedia untuk dihidangkan bersama sos pencicah.


EmoticonEmoticon