Sunday, 20 March 2016

Resepi Ayam Masak Rendang Turun Temurun

Tags


Bahan-bahan ayam rendang ialah:

(*)1 kg ayam – potong 12 bahagian

(*)4 cawan santan pekat

(*)1 cawan kelapa parut – goreng tanpa minyak dan kisar untuk dijadikan kerisik

(*)3 keping asam gelugur

(*)hirisan daun kunyit

(*)5 helai daun limau purut

(*)garam/ gula / perasa pilihan secukupnya

(*)minyak


Bahan kisar ayam rendang ialah:

(*)10 biji cili kering

(*)2.5cm kunyit hidup

(*)2.5cm halia

(*)3cm lengkuas

(*)5 batang serai – hiris kasar

(*)1 labu bawang besar


Bahan tumis ayam rendang ialah:

(*)5 ulas bawang putih – tumbuk kasar

(*)5 biji bawang merah – tumbuk kasar

(*)1 batang kulit kayu manis

(*)2 kuntum bunga lawang

(*)2 biji buah pelaga

(*)3 kuntum bunga cengkih


Cara-cara untuk memasak ayam masak rendang ialah:

(*)1. Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.

(*)2. Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan tumis sehingga naik bau.

(*)3. Kemudian masukkan semua bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.

(*)4. Masukkan ayam, dan asam keping. Gaul sebati hingga ayam lembut.

(*)5. Masukkan santan pekat dan masak dengan api perlahan hingga ayam empuk.

(*)6. Masukkan kerisik, garam / gula / perasa secukupnya.

(*)7. Biarkan seketika sehingga kuah pekat dan taburkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut.

(*)8. Angkat dan hidangkan.


EmoticonEmoticon