BAHAN-BAHANNYA IALAH:
(*)1/2 kg ikan pari
(*)10-15 biji cili kering | dikisar
(*)2 ulas bawang merah | dikisar
(*)2 ulas bawang putih | dikisar
(*)Sedikit belacan | dikisar
(*)1 batang serai | dititik
(*)1 btg bunga kantan
(*)Sedikit daun kesum
(*)1 sudu lada hitam | ditumbuk
(*)1 sudu jintan manis | ditumbuk
(*)1 mangkuk air asam jawa
(*)Garam dan gula secukup rasa
(*)Minyak untuk menumis
CARA MEMASAKNYA IALAH:
(*)1. Rendam seketika cili kering dan kemudian dikisar. Ketepikan.
(*)2. Selepas itu, kisar pula bawang merah, bawang putih dan belacan. Kemudian ditumiskan sehingga naik bau.
(*)3. Masukkan pula cili kisar dan biarkan pecah minyak sebelum dimasukkan air asam jawa. Biarkan mendidih dan masukkan ikan pari, bunga kantan dan daun kesum.
(*)4. Perasakan dengan garam dan gula. Biarkan sehingga kuah memekat. Siap!
EmoticonEmoticon