Bahan-Bahannya ialah:
(*)2 liter air
(*)1 kg ikan kembung
(*)100 gm asam keping
(*)100 gm lengkuas | dititik
(*)100 gm daun kesum
(*)1 kuntum bunga kantan | dipotong
(*)2 sudu teh pes udang
(*)2 sudu teh serbuk perasa
(*)1 kg laksa – Direndam dan Direbus
Bahan-bahan Hiasan:
(*)6 tangkai daun pudina
(*)1/2 biji nanas | dihiris
(*)2 biji cili merah | dihiris
(*)1 biji timun | dihiris
(*)1 labu bawang besar | dihiris
(*)1 sudu teh petis udang
(*)Sedikit hirisan bunga kantan
Cara Memasaknya ialah:
(*)1. Didihkan air dan rebus ikan kembung sehingga masak.
(*)2. Asingkan ikan dan buangkan tulangnya. Siat-siatkan dagingnya.
(*)3. Tapis air rebusan ikan dan masukkan isi ikan, asam keping, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
(*)4. Kemudian masukkan pes udang, serbuk perasa dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
(*)5. Sedia untuk dihidang bersama bahan hiasan dan laksa. Boleh juga diganti dengan bihun.
EmoticonEmoticon