Wednesday, 16 March 2016

Resepi Asam Laksa Lazat

Tags


Bahan-Bahannya ialah:

(*)2 liter air
(*)1 kg ikan kembung
(*)100 gm asam keping
(*)100 gm lengkuas | dititik
(*)100 gm daun kesum
(*)1 kuntum bunga kantan | dipotong
(*)2 sudu teh pes udang
(*)2 sudu teh serbuk perasa
(*)1 kg laksa – Direndam dan Direbus

Bahan-bahan Hiasan:

(*)6 tangkai daun pudina
(*)1/2 biji nanas | dihiris
(*)2 biji cili merah | dihiris
(*)1 biji timun | dihiris
(*)1 labu bawang besar | dihiris
(*)1 sudu teh petis udang
(*)Sedikit hirisan bunga kantan

Cara Memasaknya ialah:

(*)1. Didihkan air dan rebus ikan kembung sehingga masak.

(*)2. Asingkan ikan dan buangkan tulangnya. Siat-siatkan dagingnya.

(*)3. Tapis air rebusan ikan dan masukkan isi ikan, asam keping, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.

(*)4. Kemudian masukkan pes udang, serbuk perasa dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.

(*)5. Sedia untuk dihidang bersama bahan hiasan dan laksa. Boleh juga diganti dengan bihun.


EmoticonEmoticon