Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
{{=}}1 batang tulang rusuk – Potong dan cuci bersih.
{{=}}1 paket rempah sup tulang
{{=}}4 biji bawang putih – ketuk
{{=}}2 biji bawang besar – belah
{{=}}6 halia – thumb size, ketuk
{{=}}daun sup,
{{=}}limau nipis,
{{=}}cili api,
{{=}}bawang goreng
{{=}}ubi kentang – kupas kulit, belah 4
{{=}}Minyak untuk menumis
{{=}}1 liter air
Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-
1. {{=}}Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bawang puith, rempah sup dan halia hingga kuning dan naik bau.
2. {{=}}Masukkan tulang rusuk yang telah dicuci dan juga air. Renehkan hingga tulang empuk. Tambah air jika daging belum empuk.
3. {{=}}Masukkan kentang dan bawang besar dan dimasak lagi hingga kentang empuk. Rasakan garam gula.
4. {{=}}Semasa menghidang, taburkan daun sup yang dipotong halus, cili api potong, dan bawang goreng serta perahkan air limau nipis.
5. {{=}}Boleh dimakan dengan nasi putih, mee kuning atau mee hoon. Sedap juga dimakan bersama roti.
EmoticonEmoticon