Wednesday, 24 February 2016

Resepi Sup Ayam Special

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

[~~]1 ekor ayam muda – dibersihkan & dibiarkan seekor, diperasakan

[~~]Garam & lada sulah secukup rasa

[~~]1 sudu minyak makan

[~~]7 ulas bawang merah – dihiris halus

[~~]1 sudu lada hitam

[~~]5 ½ cawan air

Bahan-bahan untuk Taburan –


[~~]2 batang lada merah – dihiris menyerong

[~~]2 batang lada hijau – dihiris menyerong

[~~]2 tangkai daun sup – dicincang halus

[~~]1 tangkai daun bawang – dicincang halus

[~~]Bawang goreng

Bahan-bahan untuk Tumbuk –


[~~]3 ulas bawang putih

[~~]1 hiris halia

[~~]2.5 belacan – dibakar

Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-

1. [~~]Panaskan minyak dalam periuk, di atas api yang sederhana dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.

2. [~~]Masukkan bawang merah, lada hitam, ayam yang telah diperasakan dan 1/2 cawan air. Masak denagan bertutup selama 5-10 minit, dengan mengacaunya selkali-sekala.

3. [~~]Masukkan air selebihnya dan lada. Bubuhkan serbuk perasa secukup rasa. Biarkan hingga mendidih, kemudian kecilkan api dan didihkan perlahan-lahan selama 20 minit.

4. [~~]Balikkan ayam dan teruskan memasak hingga ayam menjadi cukup empuk. Sesuaikan rasanya dan angkat dari api.

5. [~~]Keluarkan ayam dan potongkan besar-besar atau kecil, ikut selera anda. Letakkan dalam mangkuk sup yang berasingan. Tuangkan kuah sup ke atasnya dan taburkan dengan bahan-bahan selebihnya. Siap.

Tip Penting:-

[~~]Enak dimakan bersama nasi putih atau roti benggali.


EmoticonEmoticon