Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
[~~]1 ekor ayam muda – dibersihkan & dibiarkan seekor, diperasakan
[~~]Garam & lada sulah secukup rasa
[~~]1 sudu minyak makan
[~~]7 ulas bawang merah – dihiris halus
[~~]1 sudu lada hitam
[~~]5 ½ cawan air
Bahan-bahan untuk Taburan –
[~~]2 batang lada merah – dihiris menyerong
[~~]2 batang lada hijau – dihiris menyerong
[~~]2 tangkai daun sup – dicincang halus
[~~]1 tangkai daun bawang – dicincang halus
[~~]Bawang goreng
Bahan-bahan untuk Tumbuk –
[~~]3 ulas bawang putih
[~~]1 hiris halia
[~~]2.5 belacan – dibakar
Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-
1. [~~]Panaskan minyak dalam periuk, di atas api yang sederhana dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
2. [~~]Masukkan bawang merah, lada hitam, ayam yang telah diperasakan dan 1/2 cawan air. Masak denagan bertutup selama 5-10 minit, dengan mengacaunya selkali-sekala.
3. [~~]Masukkan air selebihnya dan lada. Bubuhkan serbuk perasa secukup rasa. Biarkan hingga mendidih, kemudian kecilkan api dan didihkan perlahan-lahan selama 20 minit.
4. [~~]Balikkan ayam dan teruskan memasak hingga ayam menjadi cukup empuk. Sesuaikan rasanya dan angkat dari api.
5. [~~]Keluarkan ayam dan potongkan besar-besar atau kecil, ikut selera anda. Letakkan dalam mangkuk sup yang berasingan. Tuangkan kuah sup ke atasnya dan taburkan dengan bahan-bahan selebihnya. Siap.
Tip Penting:-
[~~]Enak dimakan bersama nasi putih atau roti benggali.
EmoticonEmoticon