Thursday, 25 February 2016

Resepi Kek Swiss Roll Yang Amat Enak

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:

Bahan A –

[+=+]5 kuning telur
[+=+]50g minyak
[+=+]50g susu segar
[+=+]20g gula kastor
[+=+]85g tepung gandum
[+=+]1 sudu teh baking powder

Bahan B –

[+=+]5 biji putih telur
[+=+]60g gula kastor
[+=+]1 sudu teh cream of tartar

Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-

1. [+=+]Putar kuning telur dan gula hingga sebati. Masukkan minyak putar sebati.

2. [+=+]Masukkan susu putar lagi. Masukkan tepung, gaul hingga sebati kemudian ketepikan.

3. [+=+]Dalam mangkuk lain putar putih telur bersama cream of tartar hingga berbuih.

4. [+=+]Masukkan gula, putar hingga kembang dan gebu (bila terbalikkan mangkuk adunan tak jatuh).

5. [+=+]Ambil 1/3 cawan adunan putih telur, kemudian tuang ke dalam adunan kuning telur. Gaul sebati.

6. [+=+]Kemudian tuang semua bahan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur. Gaul bahan hingga sebati dengan cara kaup balik.

7. [+=+]Alas loyang dengan kertas minyak dan tuang adunan. Bakar 160’c selama 25 minit (ikut oven masing-masing).

8. [+=+]Bila dah masak, biarkan sejuk seketika. Kemudian barulah disapu frosting dan gulung kek dengan rapi.


EmoticonEmoticon