Wednesday, 24 February 2016

Resepi Kari Kepala Ikan Merah Yang Sungguh Lazat

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

['']700 gram kepala ikan merah, boleh di gantikan dengan ikan lain.

Bahan-bahan untuk di tumbuk:-

['']3 ulas bawang merah*
['']3 ulas bawan putih*
['']1 inci halia.*
['']1/4 biji bawang besar*

Bahan-bahan untuk di Tumis –

['']3 sudu besar minyak masak
['']1 sudu kecil halba campur
['']1 batang kecil kulit kayu manis
['']2 kuntum bunga lawang
['']Sedikit daun kari

Bahan-bahan Lain –

['']2 cawan santan cair
['']1 cawan santan pekat
['']1 paket rempah gulai ikan
['']1 sudu besar serbuk cili
['']1 biji tomato di potong 4
['']5 batang bendi
['']garam dan gula secukup rasa

Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-

1. ['']Tumbuk kasar bahan-bahan yang bertanda ( * )

2. ['']Bancuhan serbuk kari dan serbuk cili menjadi paste yang pekat

3. ['']Panaskan minyak dalam periuk, tumisan bahan tumbuk kasar bersama bunga lawang, kayu manis, daun kari dan halba campur hingga naik bau.

4. ['']Masukkan paste serbuk kari dan cili, tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan ikan, tutup selama 3 minit di atas api sederhana.

5. ['']Masukkan 2 cawan santan cair, biarkan sehingga mendidih, kemudian masukkan satu cawan santan pekat, garam dan gula secukup rasa.

6. ['']Akhir sekali masukkan tomato dan bendi selama 2-3 minit atau hingga sedikit layu.

7. ['']Siap dan sedia dihidangkan.


EmoticonEmoticon