Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
Bahan-bahan untuk Inti –
(&&)½ biji kelapa parut
(&&)100 gram udang kering (rendam dan kisar)
(&&)1 ulas bawang putih
(&&)3 biji bawang merah
(&&)7 tangkai lada merah
(&&)1 cm halia
(&&)1 batang serai
(&&)1 sudu teh serbuk kunyit
(&&)2 sudu makan gula
(&&)½ sudu teh garam
(&&)2 sudu makan minyak masak
Bahan-bahan untuk Doh –
(&&)250 gram keledek (rebus dan lenyek)
(&&)3 ½ sudu makan tepung gandum
(&&)½ sudu teh garam
(&&)½ kg minyak masak (untuk menggoreng)
Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-
Inti –
1. (&&)Panaskan minyak. Masukkan semua bahan yang telah dikisar. Masak hingga menggelegak.
2. (&&)Masukkan kelapa. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan.
Kuih/Cucur –
1. (&&)Gaul rata semua bahan doh kecuali minyak masak membentuk doh. Tambah tepung sedikit demi sedikit sekiranya doh lembik dan melekat.
2. (&&)Ambil sedikit doh dan bentukkan bulat sebesar bola golf. Isikan inti di tengah tengahnya.
3. (&&)Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4. (&&)Goreng doh yang telah diisi inti sehingga keemasan. Angkat dan tos.
EmoticonEmoticon