Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
['']1 1/2 cawan tepung beras
['']1/2 cawan tepung gandum
['']1/2 cawan gula pasir
['']1 sudu kecil yis
['']1 cawan santan
['']1 biji telur
['']sedikit garam
Bahan-bahan untuk di kisar halus –
['']3/4 cawan nasi sejuk
['']1 1/2 cawan air
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-
1. ['']Campur kesemua bahan, tepung beras, tepung gandum, gula pasir, yis, santan, telur dan bahan kisar halus. Kacau sebati, memudian masukkan garam secukup rasa.
2. ['']Tapiskan adunan dengan penapis supaya bahan tidak berketul.
3. ['']Perap selama beberapa jam. Minimum masa untuk diperap ada satu jam. Boleh juga diperap semalaman, tetapi santan hendaklah dimasukkan keesokan harinya sebelum dimasak.
4. ['']Panaskan kuali non-stick dan tuangkan beberapa titik minyak jika mahu. Sendukkan adunan apom dan lenggangkan kuali sehingga apom menjadi bulat sekata. Masak sehinnga kekuningan dan garing di bahagian tepi.
5. ['']Angkat dan lipat 3 bahagian, atau gulung. Hidangkan.
EmoticonEmoticon