Thursday, 25 February 2016

Resepi Apom Lenggang Yang Sedap

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

['']1 1/2 cawan tepung beras
['']1/2 cawan tepung gandum
['']1/2 cawan gula pasir
['']1 sudu kecil yis
['']1 cawan santan
['']1 biji telur
['']sedikit garam

Bahan-bahan untuk di kisar halus –

['']3/4 cawan nasi sejuk
['']1 1/2 cawan air

Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-

1. ['']Campur kesemua bahan, tepung beras, tepung gandum, gula pasir, yis, santan, telur dan bahan kisar halus. Kacau sebati, memudian masukkan garam secukup rasa.

2. ['']Tapiskan adunan dengan penapis supaya bahan tidak berketul.

3. ['']Perap selama beberapa jam. Minimum masa untuk diperap ada satu jam. Boleh juga diperap semalaman, tetapi santan hendaklah dimasukkan keesokan harinya sebelum dimasak.

4. ['']Panaskan kuali non-stick dan tuangkan beberapa titik minyak jika mahu. Sendukkan adunan apom dan lenggangkan kuali sehingga apom menjadi bulat sekata. Masak sehinnga kekuningan dan garing di bahagian tepi.

5. ['']Angkat dan lipat 3 bahagian, atau gulung. Hidangkan.


EmoticonEmoticon