Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
(%)1 batang timun
(%)1 batang carrot
(%)2 labu bawang besar
(%)3 tangkai cili merah
(%)3 tangkai cili hijau
(%)1/2 cawan cuka tiruan
(%)1 s/b gula
(%)1 s/b biji sawi
(%)Garam
(%)Kunyit
(%)1 s/k kapur (dibancuh ngan 1 liter air)
Bahan-bahan tumis (mayang) –
(%)1 labu bawang besar
(%)3 ulas bawang putih
(%)3 cm halia
(%)Minyak
Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-
1. (%)Semua sayur dipotong kecil dan panjang. Kemudian, rendamkan dalam air kapur supaya rangup.
2. (%)Toskan sayuran tadi hingga kering.
3. (%)Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis serta biji sawi sehingga layu.
4. (%)Masukkan cuka tiruan, garam, serbuk kunyit dan gula. Bila mendidih, masukkan sayuran dan kacau rata.
5. (%)Bila nampak pekat boleh angkat dan hidangkan.
EmoticonEmoticon