Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
{??}2 liter air
{??}1 kg ikan kembung
{??}100 gm asam keping
{??}100 gm lengkuas | dititik
{??}100 gm daun kesum
{??}1 kuntum bunga kantan | dipotong
{??}2 sudu teh pes udang
{??}2 sudu teh serbuk perasa
{??}1 kg laksa – Direndam dan Direbus
Bahan-bahan Hiasan:
{??}6 tangkai daun pudina
{??}1/2 biji nanas | dihiris
{??}2 biji cili merah | dihiris
{??}1 biji timun | dihiris
{??} 1 labu bawang besar | dihiris
{??}1 sudu teh petis udang
{??}Sedikit hirisan bunga kantan
Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-
1. {??}Didihkan air dan rebus ikan kembung sehingga masak.
2. {??}Asingkan ikan dan buangkan tulangnya. Siat-siatkan dagingnya.
3. {??}Tapis air rebusan ikan dan masukkan isi ikan, asam keping, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
4. {??}Kemudian masukkan pes udang, serbuk perasa dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
5. {??} Sedia untuk dihidang bersama bahan hiasan dan laksa. Boleh juga diganti dengan bihun.
1 comments so far
nice canadian
EmoticonEmoticon