Saturday, 31 December 2016

Subhanallah..!! Inilah Jenis-Jenis Makanan Yang Boleh Mengurangkan Jerawat. -Dr. Hamizah Pakar Kecantikan.

Tags

Gambar Hiasan

Jika bimbang jerawat muncul di bila tibanya waktu dating kamu, ambil banyak makanan2 seperti yang dinyatakan di bawah ini yg mampu menentang kemunculan jerawat dari dalam.

Pertama : Teh Hijau

  • Organik kaya dengan ‘anti-inflammatory chemical’ yang dipanggil catechins. Ia membantu menentang radikal bebas sambil mengelakkan garis halus di wajah.


Kedua : Minyak Zaitun

  • Minyak zaitun atau minyak bijan mengandungi asid esen lemak yang baik untuk kesihatan. Lemak adalah bahagian yang perlu dalam membran sel dan membantu menyuburkan kulit yang menyinar dari dalam.


Ketiga : Walnut

  • Ianya kaya dengan minyak Omega-3, satu lagi anti-oksida yang sangat baik dan membuatkan kulit lebih kenyal dan fleksibel. Minyak omega-3 juga boleh didapati daripada minyak ikan. seperti salmon atau minyak biji flaks.


Keempat : Buah beri

  • Seperti beri biru, raspberi, kranberi kaya dengan phytochemicals yang berupaya melindungi sel kulit.


Kelima : Jus Lemon

  • Jus lemon adalah penyental semula jadi dan boleh digunakan untuk mengelakkan tetua dan sunspots. Letakkan hirisan lemon pada kulit yang bermasalah dan biarkan selama 10 minit setiap hari selama seminggu. Cara lain, sental wajah secara lembut dengan lemon bersama setengah sudu teh gula beberapa minit. Elakkan daripada terkena mata dan berhenti serta-merta jika wajah memberi efek tidak baik terutamanya bagi yang berkulit sensitif.


Keenam : Tembikai

  • Ianya dipercayai oleh sesetengah orang mampu menjadi penyental wajah untuk kulit cantik berseri. Mungkin ada benarnya kerana tembikai kaya dengan vitamin A, B dan C. Buah yang mengandungi banyak air berupaya menyalurkan lembapan pada kulit dan jika diurut dengan lembut pada kulit akan menggiatkan pengaliran lymphatic.


Ketujuh : Produk tenusu rendah lemak

  • Ia antara produk yang mampu menyalurkan vitamin A yang penting untuk kesihatan kulit. Pakar juga turut memperakui kesihatan kulit bergantung pada sebanyak mana vitamin A diambil.


Kelapan : Roti kaya serat, bijirin dan kacang Brazil

  • Antara makanan yang sangat baik untuk diet seseorang. Kesemua makanan ini mempunyai hubungan rapat dengan mineral selenium. Pakar berkata, selenium memainkan peranan penting dalam kesihatan sel kulit. Ada kajian yang membuktikan kerosakan kulit akibat matahari dapat dikurangkan jika paras selenium dalam tubuh tinggi.


Kesembilan : Yogurt

  • Adalah sumber kecantikan semula jadi yang penting. Amalkan sapu dadih (yogurt), di muka setiap pagi untuk mendapatkan kulit wajah yang cantik dan, sihat dan lembut. Campuran yogurt dan jus lemon juga adalah pasangan ideal untuk kelembutan tangan.


Kesepuluh : Air


  • Seperti yang diketahui mempunyai 1001 khasiat untuk kecantikan mahupun kesihatan. Apabila bercakap tentang air dan kecantikan, ia mestilah datang daripada sumber air tulen/mineral dan bukannya yang telah dicampurkan soda atau bahan-bahan lain.


EmoticonEmoticon