Wednesday 17 August 2016

Resepi Eclairs Coklat

Tags


Bahan-Bahan:

(**)70 gm mentega
(**)150 ml air
(**)100 gm tepung gandum – diayak
(**)2 biji telur
(**)100gm coklat masakan

Cara Membuat:

(**)1. Panaskan ketuhar pada suhu 200c. Masukkan air dan mentega ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.

(**)2. Perlahankan api, kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau tepung sehingga adunan menjadi licin dan berkilat.

(**)3. Angkat adunan dan sejukkan seketika. Kemudian barulah dipukul menggunakan mesin pengadun sehingga licin.

(**)4. Masukkan adunan ke dalam pipping bag dan paipkan ke atas Loyang yang telah disapu mentega.

(**)5. Bakar selama 20-25 minit. Apabila masak, keluarkan dari dulang dan sejukkan seketika.

(**)6. Cairkan coklat masakan menggunakan teknik ‘double boiler’. Celupkan eclairs tadi ke dalam coklat dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sedia untuk dinikmati.


EmoticonEmoticon